Міфи про субсидії

Міфи про субсидії

З 1 травня в Україні почала діяти нова програма надання субсидій населенню. Мережу сколихнула хвиля обурення, адже багато франківців за новими правилами отримання субсидій — це право втрачають. (читайте: Субсидія: як оформити субсидію, і на які зміни нам слід чекати?)

Субсидія 2018 породила багато міфів та вигадок, які ми сьогодні спростуємо, або підтвердимо.

  • Безробітні не можуть отримати субсидію — неправда

Безробітним українцям працездатного віку, щоб оформити субсидію, потрібно стати на облік до центру зайнятості.
Українцям працездатного віку, що є безробітними, проте, не стоять на обліку у центрі зайнятості не вдасться отримати субсидію, адже органи соцзахисту нараховуватимуть їм 3 прожиткові мінімуми (5286 грн).

  • Особи, які перебували за межами країни понад 60 днів не можуть претендувати на субсидію — неправда

Перш за все, запам’ятайте, що усна відмова є незаконною. За законом, працівник повинен заповнити декларацію, заяву, і лише після розгляду їх комісією, в письмовій формі сповістити заявника.

Закордонні поїздки не можуть стати підставою відмови в отриманні субсидії, якщо ви:

  • отримуєте доходи офіційно: пенсію, стипендію та інші;
  • лікуєтесь, перебуваєте у відрядженні чи навчаєтесь;
  • декларуєте доходи та сплачуєте ЄСВ.

Тобто, заробітчани, які задекларували в Україні свій заробіток, а також сплатили ЄСВ мають право отримати субсидію.

  • ДФС не дає реквізитів для оплати ЄСВ — неправда

За законом, працівники зобов’язані на прохання громадян надати реквізити для оплати ЄСВ.

  • Доходи вже розлученої сім’ї додаються — неправда

Якщо сім’я офіційно розлучена, ви не повинні вказувати доходи своїх «колишніх» в декларації, якщо вони проживають окремо. Проте, якщо у вас є діти, які не досягли повноліття, в декларації необхідно вказувати інформацію про обох батьків. Пізніше, потрібно звернутися до Комісії з надання субсидій та надати документи, що підтверджують проживання дитини із заявником.

  • Подарувавши квартиру можна позбутися нарахування субсидії — неправда

Насправді, отримати субсидію не зможе та людина, яка отримала квартиру в подарунок, або успадкувала її, якщо її вартість понад 50 тис. грн.
Відмовити вам у субсидії можуть у тому випадку, якщо за 12 місяців перед зверненням за субсидією, ви придбали об’єкт нерухомості, чи транспортний засіб вартістю понад 50 тис. грн.

  • Одноразова покупка чи оплата послуг, вартістю понад 50 тис. грн може позбавити субсидії — часткова правда

Тут є один виняток. При оплаті медичних послуг, вартість яких понад 50 тис. грн — ви не позбавляєтесь права на субсидію.

  • Будь-яке авто, з дати випуску якого минуло менше 5-ти років, автоматично позбавляє права на отримання субсидії — неправда

На нарахування субсидій впливає сама вартість транспортного засобу, адже він може вартувати як 5 тисяч гривень, так і 400 тисяч. Тому, щоб отримати субсидію в такому випадку, вам варто звертатися в Комісію з питань призначення житлових субсидій.


  • Перегляди: 1857

  • Поширити: