Оренда квартир та податки: як уникнути проблем із законом?

Оренда квартир та податки: як уникнути проблем із законом?

За офіційними даними, близько 400 тисяч українських сімей змушені орендувати житло. Кількість орендарів, що винаймають помешкання неофіційно — невідомо, адже більшість орендодавців воліють уникнути сплати податків, тому не підписують офіційний договір про оренду.

Щодня гаряча лінія податкової інспекції рясніє зверненнями громадян про незаконну здачу житла в оренду та ухилення орендодавців від сплати податків. Зазвичай телефонують небайдужі сусіди, працівники ЖЕКів, деколи навіть самі орендарі. Також працівники податкової інспекції збирають інформацію з відкритих джерел, зокрема з таких як оголошення в Інтернеті, в газетах та інших.

Здавати квартири в Івано-Франківську неофіційно значно прибутковіше, проте, це може нести за собою ряд проблем із законом. Щоб легально зняти квартиру в Івано-Франківську потрібно звертатися до ріелторських агентств, які допоможуть укласти договір оренди та передбачать усі проблеми та нюанси, що можуть виникнути в процесі винаймання.

Як правильно розрахувати податок на оренду житла

Спочатку необхідно визначити суму доходу, яку орендодавець отримав за певний час. До цієї суми додається нарахований податок на доходи фізосіб, що становить 18%, та військовий збір в розмірі 1,5% від отриманого та задекларованого доходу громадянина.

Спробуємо розрахувати суму податку за один рік, якщо плата за оренду становить 3 500 грн (середня вартість оренди в Івано-Франківську)

  • 3 500 грн * 12 місяців = 42 000 грн — дохід орендодавця за 1 рік
  • 42 000 грн * 18% = 7 560 грн — податок на доходи фізосіб
  • 42 000 грн * 1,5% = 630 грн — військовий збір
  • 7 560 грн + 630 грн = 8 190 грн — сума нарахованого податку за один рік

Податок на оренду: штрафи у разі несплати

У випадку, коли орендодавець здає житло неофіційно, тобто уникає сплати податків, передбачена система штрафів. Контролюючий орган самостійно здійснить нарахування податку та штрафу за несплату.

Розрахуємо суму штрафу, якщо плата за оренду становить 3 500 грн

  • 25 % від суми податку на доходи фізичних осіб (7 560 грн) = 1 890 грн
  • 25% від суми військового збору (630 грн) = 157.5 грн
  • 1 890 грн + 157.5 грн = 2 047.5 грн — сума штрафу

Отож, якщо ви плануєте здавати своє житло в оренду, краще одразу оформити все відповідно до вимог чинного законодавства. Це дозволить вам перестрахуватися у випадку виникнення непорозумінь з орендарем та уникнути нарахування штрафів та проблем з податковою інспекцією.


  • Перегляди: 1778

  • Поширити: