Оренда квартир: вся зарплата за житло?

Оренда квартир: вся зарплата за житло?

За даними Мінфіну, середня зарплата в Івано-Франківській області становить 6956 гривень, в той час, коли мінімальна зарплата в Україні всього 3723 гривні (без вирахування податків). На руки ж працівник отримує 2997,01 грн. Проте, в реальному житті мало хто з нас може похвалитися тим, що отримує на руки більше 5-ти тисяч. Тому більшість молоді: студенти та молоді сім’ї навіть і не мріють про те, щоб купити квартиру.

Більше того, в таких умовах більшості з нас здається, що й орендувати квартиру неможливо.

Оренда житла в Івано-Франківську, порівнюючи з іншими містами, коштує значно дешевше (до прикладу оренда житла у Львові коштуватиме вам близько 5 тисяч гривень). Ми уже порівнювали вартість житла у різних районах Івано-Франківська і в середньому вартість однокімнатної квартири складає 3 тисячі гривень.

Крім того, не варто забувати про комунальні послуги, вартість яких складає:

  • в холодні пори року — ≈ 1700 грн*;
  • в теплі пори року — ≈ 1000 грн*

*за умови, якщо у квартирі встановлене автономне опалення.

Варто також зауважити й те, що вартість комунальних послуг постійно зростає, що завжди є неприємним сюрпризом для споживачів.

Основна доля витрат припадає на харчування. За статистикою це понад 42 %, що майже половина заробітної плати. Якщо взяти середню зарплатню в Івано-Франківську (тобто 6956 гривень) і вирахувати витрати на їжу, вийде, що франківці щомісяця витрачають 2 921 гривню.

Оренда квартир — досить дороге задоволення, яке влетить у добру копієчку. Отже, підіб’ємо підсумки.

3 000 грн (середня вартість оренди квартири) + 1 000-1 700 грн (комунальні послуги залежно від пори року) +2 921 грн (харчування) = 6 921 (літо/весна) та 7 621 (зима/осінь).

Звичайно, щоб зняти квартиру в Івано-Франківську потрібно витратити не лише гроші, а й власний час. Ми ж рекомендуємо ознайомитися з порадами, на які варто звернути увагу при оренді житла.


  • Перегляди: 1787

  • Поширити: