Купити квартиру в Івано-Франківську із середньою зарплатою: реальність чи вигадка?

Купити квартиру в Івано-Франківську із середньою зарплатою: реальність чи вигадка?

За даними Мінфіну, за квітень 2018 року, середня зарплата в Івано-Франківську та області становить 7 170 гривень. На жаль, життєві реалії менш оптимістичні, адже мало хто може похвалитися, що отримує понад 5-6 тисяч. Мінімальна зарплата, станом на 1 січня 2018 року, дорівнює 3723 гривні. Саме тому більшість молодих сімей, студентів та й людей середнього віку навіть і не мріють купити квартиру.

У наш час Івано-Франківськ активно розбудовується, на сьогодні в місті ведеться будівництво понад 70 житлових комплексів (читайте: Новобудови Івано-Франківськ: де будівництво ведеться найактивніше?). В середньому однокімнатна квартира в Івано-Франківську коштує близько 16-17 тис. доларів (420-450 тис. грн).

Скільки ж часу потрібно франківцю з середньою зарплатою 7 170 гривень (в кращому випадку), щоб купити квартиру?

Франківцю з середньою зарплатою 7 170 гривень (86 040 грн/рік) знадобиться більше 5-ти років, щоб зібрати гроші на дешеву однокімнатну квартиру з чорновою обробкою. І це за умови, якщо він відкладатиме усю зарплату, не витрачаючи ні копійки.

Але не варто впадати у відчай, існує декілька способів придбати омріяну квартиру.

Взяти кредит на квартиру

Деякі банки пропонують купити квартиру, яка є конфіскованою, але й тут є свої нюанси. Першочерговий внесок за таку квартиру складає 25% від вартості житла. Інші ж 75 % ви можете виплачувати протягом наступних 20 років при 18% річних. Тому кредит на житло вигідний лише тим, хто зможе виплатити його за максимально короткий термін.

Відкладати гроші

Щоб зібрати гроші на житло, людям з середньою зарплатою, експерти радять відкладати 10% свого місячного доходу. Якщо навчитися правильно та раціонально розприділяти кошти, то реально заощаджувати навіть 30% місячного бюджету. Середньостатистичний франківець з доходом 7 170 грн може відкладати щомісяця 717 грн (10%) або ж 2 151 грн (30%). За рік можна заощадити 8 604 грн (10%) або 25 812 (30%). В такому випадку, при заощадженні 30% річних, придбати однокімнатну квартиру ви зможете за 17-18 років, при умові, що ціни на нерухомість не зростуть.

Договір довічного утримання

Цей варіант не користується популярністю, проте, все-таки є люди, яких такі умови влаштовують. Перш за все, ви сплачуєте 30% вартості житла пенсіонеру, після чого стаєте власником квартири, проте, переїхати можете лише після смерті пенсіонера. Також доведеться щомісяця оплачувати комунальні платежі та віддавати пенсіонеру певну суму (за домовленістю).

Робота за кордоном

Більшість українців віддають перевагу таким країнам як Польща, Чехія, Італія, Угорщина та інші. Середня оплата праці для чужоземців в цих країнах становить 500-700 доларів. Більш привабливими для українців є Канада, Англія, Фінляндія, Швейцарія, Америка, де зарплата становить від 1 000 до 1 500 доларів, проте, виїхати в ці країни дуже важко.


  • Перегляди: 1376

  • Поширити: