Студентський гуртожиток: переваги та недоліки

Студентський гуртожиток: переваги та недоліки

Івано-Франківськ називають студентським містечком, і не дарма, адже у нашому місті не лише безліч шкіл, а й багато університетів, серед яких є й відомі в усій Європі. Щороку безліч абітурієнтів з Івано-Франківська, області та інших міст вступають до вищих навчальних закладів нашого міста. Особливою популярністю незмінно користуються ПНУ, «нафта» та медичний університет.

Ми уже писали про квартири для студентів: як орендувати квартиру самостійно, усі переваги та недоліки оренди. Сьогодні ми розповімо вам про усі нюанси проживання в гуртожитку.

«Гуртожиток, це в певному сенсі, «комуналка», де хочеш-не-хочеш, а мусиш постійно стикатися зі своїми сусідами, — розповідає студент другого курсу Андрій, — і не завжди це сусідство приносить радість.»

«Саме в гуртожитку я зустріла справжніх друзів та подруг. Тут завжди весело, гамірно і завжди можна в когось позичити конспект,» — ділиться враженнями студентка четвертого курсу Аня.

Думки розбігаються, тому ми вирішили перечислити усі переваги та недоліки проживання в гуртожитку.

Гуртожиток та студенти: плюси проживання

  • веселощі, постійна компанія та нові знайомства;

В гуртожитку ви ніколи не почуватимете себе самотньо, адже завжди можна забігти до подруги в сусідню кімнату.

  • допомога у навчанні;

Гуртожиток об’єднує, ви знайомитися з новими людьми, студентами старших курсів, які не лише допоможуть з навчанням, а й можуть скинути відповіді до екзамену чи виручити курсовою.

  • ціна;

Вартість проживання в гуртожитку значно нижча, аніж оренда квартири. За проживання в гуртожитку доведеться заплатити 4 400 грн - 5 000 грн за рік. Тоді, як вартість квартири складає від 2 500 грн за один місяць.

  • досить комфортні умови;

В Івано-Франківських вищих навчальних закладах зазвичай побутують гуртожитки блочного та коридорного типу. Для всіх мешканців функціонують кухні з побутовими приборами та вбиральні з душовими кабінками.

  • Інтернет;

Для зручності студентів всі гуртожитки мають доступ до Інтернет-мережі, проте, через завантаженість, швидкість може бути досить низька.

На жаль, не можна однозначно стверджувати, що проживання в гуртожитку це одні «плюси», існує ще й великий перелік недоліків, з якими вам доведеться стикнутися, обираючи цей тип житла.

Гуртожиток: недоліки

  • проживання з іншими людьми;

Заселяючись в гуртожиток, варто підготуватися до того, що самотньо вам не буде ніколи. Проживання з іншими людьми може призвести до конфліктів, сварок та непорозумінь.

  • маленька площа;

Кімнати в гуртожитку не тішать простором, адже зазвичай їхня площа не перевищує 20 кв. м.

  • тепла вода;

Її не те, що немає.. ні, вона є, просто за розкладом. І уявіть собі, які черги можуть бути, щоб просто прийняти душ.

  • ремонт та меблі;

Стандартний набір кімнати в гуртожитку на одну особу — це ліжко, тумба, стіл, шафа, крісло. І звертатися до них варто «на Ви», адже по віку вони ровесники вашої бабусі. Якщо ви хочете кращих умов, доведеться витратитися з власної кишені на покупку нових меблів. Щодо ремонту, то зазвичай він також відсутній.

  • відсутність побутової техніки;

В більшості гуртожитків немає холодильників та пральних машин, тому таку «розкіш», як холодильник ви змушені будете придбати самі.

  • опалення;

В деяких гуртожитках батареї виконують лише «декоративну» функцію, адже їхня температура влітку і взимку мало чим відрізняється. Тому, коли бабця каже брати теплі шкарпетки — їх справді треба брати.

  • години роботи гуртожитку;

Гуртожиток відкритий з 6:00 до 24:00 години. Вхід дозволений мешканцям гуртожитку за пред’явленням перепуски, з 24:00 до 6:00 — із записом у журналі запізнень. Для ваших друзів та відвідувачів, що не проживають у гуртожитку, вхід дозволено з 8:00 до 23:00 години за пред’явленням документа.

  • чергування;

Деякі гуртожитки мають обов’язкову умову для всіх мешканців – чергування. Тому не плануйте нічого після пар, цілком ймовірно, що доведеться прибирати територію (але це ще не точно).

  • особисті речі;

Проживаючи в гуртожитку, ви повинні розуміти, що забута на кухні їжа автоматично стає спільною. Не варто також привозити дорогі речі та коштовності, адже є ймовірність, що хтось їх «позичить».

Звісно, недоліків проживання в гуртожитку значно більше, проте, саме тут ви знайдете справжніх друзів, допомогу від студентів старших курсів та ніколи не засумуєте.

Читайте також: Сезон відпусток, квартирні крадіжки та злодії: як уберегти помешкання


  • Перегляди: 6348

  • Поширити: