Як продати квартиру: крок за кроком

Як продати квартиру: крок за кроком

Продаж квартири — складне рішення, яке дається непросто. А все тому, що ми розуміємо: що продаж квартири несе за собою багато зусиль та витрат. Витрати можна скоротити, проте, тоді доведеться відмовитися від послуг ріелтора, внаслідок це може значно уповільнити пошук покупця. Послуги ріелтора допоможуть вам заощадити власний час, адже він сам розміщує оголошення на сайтах нерухомості, шукає потенційних клієнтів, проводить огляд квартири та допомагає при укладанні договору.

5 кроків, щоб вигідно продати квартиру

Експертна оцінка нерухомості

Проведення оцінки нерухомості є обов’язковою умовою для здійснення угоди купівлі-продажу квартири, будинку чи інших типів нерухомих об’єктів. Продавець має право визначати бажану вартість квартири, будинку, але й тут є свої нюанси. Важливо не допустити двох помилок:

  • занадто висока ціна (може відлякати покупців);
  • занадто низька ціна (може викликати підозри про стан житла та проблеми з документами).

Потрібно реально оцінювати характеристики свого житла: врахувати стан будинку, під’їзду, наявність ліфта, площу квартири та інше.

Читайте: Фактори, що впливають на нерухомість в Івано-Франківську та її вартість

Щоб знайти «золоту середину», рекомендуємо вам попередньо ознайомитися з пропозиціями на ринку нерухомості, а саме: оголошеннями про продаж квартир в Івано-Франківську. Варто пошукати схожі пропозиції, враховуючи при цьому: мікрорайон, стан будинку, площу та інше.

Документи на квартиру

Цей пункт краще вирішити одразу перед розміщенням оголошення, адже тяганина з документами може тривати довгий час й відбити у потенційних покупців бажання купити квартиру. Саме тому, краще спочатку вирішити усі питання з документами й лише тоді виставляти житло на продаж.

Потрібні такі документи для продажу квартири:

  • документи права власності на квартиру;
  • технічний паспорт на квартиру;
  • документ про експертну оцінку;
  • довідка про кількість зареєстрованих осіб у квартирі;
  • довідка про відсутність заборгованості.

Реклама та оголошення

Щоб про продаж квартири дізналися більше людей, варто замислитися про правильну рекламу, тобто це може бути розміщення оголошень на тематичних сайтах про нерухомість Івано-Франківська, публікації в Facebook, а також розклеювання паперових оголошень. Найбільш дієвим способом сьогодні є розміщення оголошень на сайтах та у Facebook, розклеювання ж паперових оголошень є найменш ефективним способом продажу.

Щоб написати оголошення правильно, варто вказати:

  • розміщення, тобто мікрорайон та вулицю;
  • поверховість будинку, кількість кімнат та площу;
  • стан ремонту в під’їзді та квартирі;
  • наявність чи відсутність меблів, техніки;
  • наявність чи відсутність двору, паркомісця та дитячого майданчика.

Читайте також: Як правильно написати оголошення про продаж нерухомості

Також не варто забувати про якісні фотографії, адже саме це основа вашого оголошення. До них також є певні вимоги — читайте: Продаж та оренда: як правильно робити фото квартир?

Огляд квартири

Перед тим, як показати квартиру потенційному покупцю, варто навести там лад, адже нікому не до вподоби чужі речі, навіть, якщо вони акуратно розкладені. Краще одразу забрати особисті речі й залишити мінімум предметів для декору приміщення. Огляд краще назначати на другу частину дня, адже, очевидно, що більшість людей працюють й не зможуть оглянути квартиру зранку.

Укладання договору

Щоб правильно оформити усі документи, варто звертатися лише до кваліфікованих нотаріусів, тих, яких вам рекомендували, або з якими ви уже працювали. Не варто звертатися до того нотаріуса, на якому наполягає покупець, краще обрати іншого.


  • Перегляди: 1872

  • Поширити: