Real estate articles

До побачення, телебачення! — або відключення аналогового телебачення До побачення, телебачення! — або відключення аналогового телебачення

1 липня 2018 року сигнал аналогового телебачення зник в Києві та Кіровоградській області, на черзі інші області України. За прогнозами, остаточне відключення аналогового телебачення планують завершити до квітня-травня 2019 року.

З 1 вересня аналоговий сигнал зникне на усій території України, окрім прикордонних районів та зони проведення АТО.

Цифровий сигнал VS аналоговий сигнал: навіщо відключають?

Насамперед, варто сказати, що цифровий сигнал має менший діапазон передачі даних. Це означає, що замість 20-ти аналогових каналів ваш телевізор може приймати понад сотню і більше.

Також варто зазначити, що цифровий сигнал значно стійкіший до перешкод та не вимагає великої потужності антени. Цифровий сигнал відрізняється високою якістю передачі даних, говорячи простішою мовою, ви отримаєте якісніше зображення та як мінімум 32 канали. Перейшовши на цифрове телебачення, ви назавжди забудете про перешкоди, роздвоєння картинки та інше.

Відключення аналогового телебачення: кому загрожує?

Відключення загрожує лише тим, хто для отримання сигналу використовує кімнатну або зовнішню антену. Якщо ж ви використовуєте кабельне, супутникове, Інтернет-телебачення, чи телевізор з уже вбудованим тюнером — відключення вас не торкнеться.

ТВ-тюнер: підключити Т2

Щоб й надалі переглядати телебачення без проблем, варто купити тюнер (Т2). Ціна тюнера стартує від 420 гривень. Щоб підключити тюнер до телевізора, не потрібно особливих умінь, адже достатньо лише під’єднати до телевізора кабель «потрійний тюльпан» або HDMI.

ТВ-тюнер: відмінності

Основною відмінністю моделей тюнерів є їхня функціональність, тобто, чим дорожчу модель ви обираєте, тим більше можливостей отримаєте. До прикладу, найпростіший тюнер передбачає лише функцію прийому цифрового сигналу, дорожчі тюнери дають більш розширений перелік функцій, серед яких: можливість записувати програми на флешку, можливість відкладати перегляд, можливість переглядати фото та відео з зовнішнього носія, доступ до Wi-Fi та безліч іншого.

Альтернативні варіанти:

  • кабельне телебачення;
  • супутникове телебачення;
  • Інтернет-телебачення.

Читайте також: Будинок чи квартира: плюси та мінуси проживання

  • 21 August 2018 р.
  • 2133
Бруківка Івано-Франківськ: як правильно її вибрати? Бруківка Івано-Франківськ: як правильно її вибрати?

Івано-Франківськ — місто, що невпинно розвивається. Місто буквально розцвітає на очах, з’являються нові парки та сквери, алеї, дитячі майданчики, школи та дитсадки, пішохідні зони. Сьогодні Івано-Франківськ можна з упевненістю назвати європейським містом.

Франківці тішаться, адже в місті з’явилися велосипедні доріжки, а тротуари облаштували бруківкою. Проте, не всі мешканці міста оцінили якість встановленої бруківки.

«Вже через декілька місяців бруківка осідає, під час дощу в ній скупчується велика кількість води. Не знаю, чи це через її неправильне встановлення, чи то якість бруківки неналежна, — скаржиться місцевий житель мікрорайону Каскад, — звичайно добре, що в місті щось роблять, але хотілось би, щоб це ще й якісно робили».

Щоб тротуарна плита відповідала всім вашим вимогам та прослужила багато років, пропонуємо декілька порад як вибрати бруківку для власного подвір’я.

Купити бруківку

Насамперед запам’ятайте, що хороша бруківка не може бути дешевою. Лише один пігмент для виготовлення тротуарної плити коштує до 10 $ за 1 кг, а на 1 кв. м плити потрібно використати 0,5 кг пігменту. Низькі ціни можуть свідчити про погану якість бруківки та недотримання вимог при її виробництві.

Гладка поверхня бруківки не завжди ознака її високої якості. При дотриманні вимог виробництва глянець отримують шляхом введення в бетонну суміш добавок. Проте, часто для отримання такого ефекту недобросовісні виробники додають більшу кількість води, що позначається на якості бруківки.

Щоб перевірити її якість, потрібно легко вдарити один виріб об інший: дзвінкий звук свідчить, що виріб якісний, глухий — про надлишок води у виробі.

Вкладання бруківки

Щоб бруківка служила вам довгі роки, дуже важливо дотриматися усіх технологій при її мощенні.

Технологія укладання бруківки налічує 9 етапів, серед яких:

  • підготовка проекту;
  • підготовка площі;
  • профілювання території;
  • обрамлення поверхні бордюрами;
  • влаштування основи (гравієм або щебенем);
  • підготовка шару підсипки (щебеневий відсів);
  • укладання бруківки;
  • виконання швів;
  • вібраційне ущільнення поверхні.

Види бруківки

Асортимент бруківки різноманітний, адже розрахований на те, щоб задовольнити бажання кожного покупця. Ми відібрали декілька найпопулярніших видів бруківки, які незмінно мають попит серед покупців.

Бруківка «Старе місто»

Така бруківка виглядає досить просто та довершено. Її можна зустріти чи не в кожному місті, також її «полюбляють» власники приватних садиб та кафе, адже нею можна викласти найрізноманітніші узори, що додає подвір’ю оригінальності.

Бруківка «Цеглинка»

Такий вид бруківки можна назвати універсальним варіантом: вона чудово підходить як для вулиці, так і для приватного подвір’я.

Бруківка «Носталіт»

Така бруківка має декілька різних форм, тому дозволяє створювати розкішні узори з квітами, хвильками чи колами.

Бруківка «Римський камінь»

Особливістю такої тротуарної плити є те, що завдяки нерівномірним краям та хвилястій поверхні, вона виглядає як природний камінь.

види бруківки

Бруківка: переваги

  • естетичний вигляд; завдяки різноманіттю форм та відтінків ваше подвір’я може заграти новими кольорами.
  • просте встановлення бруківки; укладання бруківки зазвичай не займає багато часу та не вимагає великогабаритної техніки.
  • зручність; встановивши бруківку, ви назавжди забудете про калюжі, адже зазори дозволяють воді вільно проникати в ґрунт.
  • екологічність; на відміну від асфальту, який при нагріванні виділяє неприємний запах та шкідливі речовини, бруківка є абсолютно безпечною та не загрожує ні людям, ні навколишньому середовищу.
  • довговічність; при виконанні усіх умов мощення бруківки, вона служитиме довгі роки, не вимагає особливого догляду та є морозостійкою.

Купити якісну бруківку можна у виробника з 20 річним досвідом Гарант Плюс Буд

Читайте також: Нюанси встановлення сонячних батарей

  • 16 August 2018 р.
  • 2911
Сортування сміття: як, для чого і куди? Сортування сміття: як, для чого і куди?

З 1 січня 2018 року в Україні вступив в дію Закон «Про відходи», який зобов’язує кожного українця сортувати своє побутове сміття. За різними оцінками, понад 5-7 % усієї території України відведено під сміттєзвалища. Експерти вважають, що навіть якщо усі почнуть сортувати сміття, як цього і вимагає закон, ті звалища, які уже є, неможливо буде знищити. Адже те сміття, яке утрамбоване бульдозером й пролежало на звалищі 1-2 місяці уже неможливо відсортувати.

За статистикою, лише 5,8 % українського сміття пішло на переробку. На жаль, можна впевнено стверджувати, що після затвердження Закону «Про відходи», влада не створила реальних умов для його виконання.

Для чого сортувати сміття?

Прогресивні країни уже давно навчилися переробляти побутові та промислові відходи. Як наслідок, безліч непотребу отримує «друге життя». До прикладу, з непотрібних газет, книг та журналів можна виготовити туалетний папір, картон, упаковки для товарів та безліч іншого. З пластику виготовляють нові пляшки, пластикові столи, стільці та інше. Зі звичайних батарейок можна отримати нікель та марганець.

Як правильно сортувати сміття?

Усі відходи поділяються на сухі та вологі. До сухих відходів можемо віднести папір, скло, картон, бляшанки та інші, до вологих — органічні відходи, тобто рештки овочів, фруктів та іншої їжі.

Види вторсировини:

Макулатура: газети, журнали, листівки, паперові упаковки, зошити та альбоми;
Поліетилен: харчова плівка, одноразові рукавички, пакети від молока;
Пластик: пляшечки від шампунів, кремів, кухонна пластикова тара;
Метал: консервні бляшанки, залізні кришечки та інші металеві предмети;
Скло та склобій: скляні пляшки та банки, бите скло;
Небезпечні відходи: батарейки, ліки, лаки, жири, лампочки та ртутні термометри;
ABS: побутова техніка, навушники, комп’ютерна техніка;
Органічні відходи: м'ясні та рибні відходи, рослини та деревина;
Залишкові відходи: всі інші відходи, які залишаються після сортування.

Починаючи сортувати сміття, врахуйте, що вся сировина повинна бути чистою (без залишків їжі, жиру). Щоб сміття займало менше місця, його потрібно стискати та ущільнювати.

Сміттєві контейнери: що і куди

  • зелений колір: скло і склобій;
  • синій колір: папір та картон;
  • жовтий колір: упаковки з пластику;
  • чорний колір: органічні відходи;
  • коричневий колір: небезпечне сміття (батарейки та акумулятори);
  • червоний колір: метал.

Отож, розпочинаємо сортування!

сортування сміття

Небезпечні відходи, які потрібно відвозити у спеціальні пункти збору:

  • лампи;
  • медичні відходи;
  • акумулятори та батарейки;
  • відходи, що містять пестициди та хімікати;
  • відходи з вмістом ртуті;
  • залишки лаків, клею, фарб.

Читайте також: Жир та забруднення: як прибрати кухню

  • 13 August 2018 р.
  • 3880
Студентський гуртожиток: переваги та недоліки Студентський гуртожиток: переваги та недоліки

Івано-Франківськ називають студентським містечком, і не дарма, адже у нашому місті не лише безліч шкіл, а й багато університетів, серед яких є й відомі в усій Європі. Щороку безліч абітурієнтів з Івано-Франківська, області та інших міст вступають до вищих навчальних закладів нашого міста. Особливою популярністю незмінно користуються ПНУ, «нафта» та медичний університет.

Ми уже писали про квартири для студентів: як орендувати квартиру самостійно, усі переваги та недоліки оренди. Сьогодні ми розповімо вам про усі нюанси проживання в гуртожитку.

«Гуртожиток, це в певному сенсі, «комуналка», де хочеш-не-хочеш, а мусиш постійно стикатися зі своїми сусідами, — розповідає студент другого курсу Андрій, — і не завжди це сусідство приносить радість.»

«Саме в гуртожитку я зустріла справжніх друзів та подруг. Тут завжди весело, гамірно і завжди можна в когось позичити конспект,» — ділиться враженнями студентка четвертого курсу Аня.

Думки розбігаються, тому ми вирішили перечислити усі переваги та недоліки проживання в гуртожитку.

Гуртожиток та студенти: плюси проживання

  • веселощі, постійна компанія та нові знайомства;

В гуртожитку ви ніколи не почуватимете себе самотньо, адже завжди можна забігти до подруги в сусідню кімнату.

  • допомога у навчанні;

Гуртожиток об’єднує, ви знайомитися з новими людьми, студентами старших курсів, які не лише допоможуть з навчанням, а й можуть скинути відповіді до екзамену чи виручити курсовою.

  • ціна;

Вартість проживання в гуртожитку значно нижча, аніж оренда квартири. За проживання в гуртожитку доведеться заплатити 4 400 грн - 5 000 грн за рік. Тоді, як вартість квартири складає від 2 500 грн за один місяць.

  • досить комфортні умови;

В Івано-Франківських вищих навчальних закладах зазвичай побутують гуртожитки блочного та коридорного типу. Для всіх мешканців функціонують кухні з побутовими приборами та вбиральні з душовими кабінками.

  • Інтернет;

Для зручності студентів всі гуртожитки мають доступ до Інтернет-мережі, проте, через завантаженість, швидкість може бути досить низька.

На жаль, не можна однозначно стверджувати, що проживання в гуртожитку це одні «плюси», існує ще й великий перелік недоліків, з якими вам доведеться стикнутися, обираючи цей тип житла.

Гуртожиток: недоліки

  • проживання з іншими людьми;

Заселяючись в гуртожиток, варто підготуватися до того, що самотньо вам не буде ніколи. Проживання з іншими людьми може призвести до конфліктів, сварок та непорозумінь.

  • маленька площа;

Кімнати в гуртожитку не тішать простором, адже зазвичай їхня площа не перевищує 20 кв. м.

  • тепла вода;

Її не те, що немає.. ні, вона є, просто за розкладом. І уявіть собі, які черги можуть бути, щоб просто прийняти душ.

  • ремонт та меблі;

Стандартний набір кімнати в гуртожитку на одну особу — це ліжко, тумба, стіл, шафа, крісло. І звертатися до них варто «на Ви», адже по віку вони ровесники вашої бабусі. Якщо ви хочете кращих умов, доведеться витратитися з власної кишені на покупку нових меблів. Щодо ремонту, то зазвичай він також відсутній.

  • відсутність побутової техніки;

В більшості гуртожитків немає холодильників та пральних машин, тому таку «розкіш», як холодильник ви змушені будете придбати самі.

  • опалення;

В деяких гуртожитках батареї виконують лише «декоративну» функцію, адже їхня температура влітку і взимку мало чим відрізняється. Тому, коли бабця каже брати теплі шкарпетки — їх справді треба брати.

  • години роботи гуртожитку;

Гуртожиток відкритий з 6:00 до 24:00 години. Вхід дозволений мешканцям гуртожитку за пред’явленням перепуски, з 24:00 до 6:00 — із записом у журналі запізнень. Для ваших друзів та відвідувачів, що не проживають у гуртожитку, вхід дозволено з 8:00 до 23:00 години за пред’явленням документа.

  • чергування;

Деякі гуртожитки мають обов’язкову умову для всіх мешканців – чергування. Тому не плануйте нічого після пар, цілком ймовірно, що доведеться прибирати територію (але це ще не точно).

  • особисті речі;

Проживаючи в гуртожитку, ви повинні розуміти, що забута на кухні їжа автоматично стає спільною. Не варто також привозити дорогі речі та коштовності, адже є ймовірність, що хтось їх «позичить».

Звісно, недоліків проживання в гуртожитку значно більше, проте, саме тут ви знайдете справжніх друзів, допомогу від студентів старших курсів та ніколи не засумуєте.

Читайте також: Сезон відпусток, квартирні крадіжки та злодії: як уберегти помешкання

  • 8 August 2018 р.
  • 6406
«Зупини Рудого» або як позбутися слимаків «Зупини Рудого» або як позбутися слимаків

З початку року все більше людей стали помічати нетипового для нашого регіону «звіра», який нищить усе живе й залишає після себе неприємний слиз. Безліч людей, переважно із Західних областей, стурбовані появою на своїх городах, подвір’ях та присадибних ділянках іспанського слимака (Arion lusitanicus J), або рудого слимака, як його ще називають.

Фермери б’ють на сполох, адже руді слимаки швидко розмножуються й позбутися їх дуже важко. Масштаби поширення слимаків настільки великі, що з 27 липня Facebook-спільнота UkrBIN розпочала збір інформації про поширення цього виду в Україні й виступила з ініціативою #ЗупиниРудого.

Рудий слимак має дві назви — іспанський та іберійський. Слимак поширюється Європою з початку 70-х років. За однією з версій, слизняки були завезені в Україну з розсадою рослин, в яких вони відклали свої яйця.

Появі слимаків сприяє тепла зима та велика кількість вологи. Слимаки не просто пошкоджують рослинність, вони з’їдають усе, що трапляється на їхньому шляху. Господарі ділянок відмітили, що найбільшими ласощами для слизняків є чорнобривці, баклажани, полюбляють вони також інші квіти, овочі та фрукти.

Найбільше скупчення слимаків спостерігається у Чернівецькій, Вінницькій, Івано-Франківській та Львівській областях.

Як позбутися слимаків

  • ретельно обробляйте ґрунт на своїй ділянці;
  • регулярно прополюйте бур’яни;
  • приберіть з власної ділянки все сміття, дрова та інші предмети, де можуть ховатися слимаки;
  • восени не залишайте жодної рослинності, якою міг би харчуватися слимак;
  • організуйте масову боротьбу зі слимаками, інакше вони можуть переповзати від сусідів;
  • регулярно відловлюйте слимаків вручну, або за допомогою пасток;
  • перекопуйте верхній шар ґрунту у листопаді-грудні;
  • обробляйте ділянку дозволеними хімікатами (зараз у вільному доступі є лише один дозволений препарат «БіоСлимакс»).

Чого не можна робити:

  • не вбивайте синіх та інших лісових слимаків;
  • не використовуйте сіль, адже вона руйнує ґрунт;
  • не використовуйте метальдегід та контактні інсектициди;
  • не купуйте сумнівні препарати.

Читайте також: Туристичний Івано-Франківськ: хостел чи квартира — що обирають туристи?

  • 7 August 2018 р.
  • 4573
Сонячні батареї Івано-Франківськ: нюанси встановлення сонячних батарей Сонячні батареї Івано-Франківськ: нюанси встановлення сонячних батарей

Після подорожчання електроенергії 2018 все більше людей почали замислюватися про встановлення у власному домі альтернативних джерел енергії. Ціни на світло зросли на понад 16 %, що суттєво вдарить по гаманцях споживачів.

Альтернативні джерела енергії сьогодні користуються шаленою популярністю, адже їх встановлення окуповується вже через 5 років. Купити сонячні батареї в Івано-Франківську не проблема, адже ця ніша ринку постійно розвивається. Встановлення сонячних батарей гарантує вам фінансову незалежність, окрім того, держава пропонує вигідні умови та заохочує громадян, даючи можливість самим продавати енергію за «зеленим тарифом».

Таким чином, ви можете й самі отримувати кошти за продану енергію лише встановивши сонячні батареї. Ціна однієї такої батареї становить від 3 200 гривень і більше.

Сонячні батареї: як розрахувати кількість

Щоб визначити, скільки батарей потрібно для вашої квартири чи будинку, потрібно скласти таблицю, в якій перечислити усі електроприлади, які є у домі, помножити їх потужність на кількість годин, діб та тижнів. Врахуйте, що кожен прилад використовується протягом різного періоду часу. Тобто, електрочайник працює протягом дня 20 хвилин, а холодильник цілодобово. Щоб розрахувати ємність батарей, потрібно вирахувати кількість годин без сонця на одну добу.

Рекомендуємо звертатись лише до надійних та перевірених часом фірм, які нададуть повний спектр послуг: від прорахунку ємності та ціни до проектування та встановлення сонячних батарей.

Особливості встановлення сонячних батарей

  • батареї варто встановлювати на даху або території;
  • найкраще встановлювати батареї на тій стороні будинку, де найбільше сонця;
  • варто також враховувати кут нахилу батарей;
  • кабель від модуля повинен бути коротким, адже це скорочує витрати напруги;
  • батарею акумулятора варто розташовувати в сухому місці з системами вентиляції;
  • кріплення батарей повинно бути міцним, стійким до вітру.

Читайте також: Міфи про субсидії

  • 7 August 2018 р.
  • 2047
Жир та забруднення: як прибрати кухню Жир та забруднення: як прибрати кухню

У повсякденності жінка щодня виконує безліч справ: робота, діти, прибирання. Не всі господині встигають за шаленим ритмом життя, адже потрібно простежити за чистотою у всьому домі. Найбільш «проблемною» кімнатою в домі зазвичай є кухня, адже під час приготування їжі поверхні швидко забруднюються.

Більшість господинь надають перевагу мийним та чистячим засобам, проте, існують більш безпечні для людини методи очищення поверхонь від бруду. Народні методи не лише є більш безпечними, вони ще й значно дешевші, порівнюючи зі спеціальними розчинами, які продаються в магазинах. Ми розповімо, як швидко та легко відмити поверхні від бруду, за допомогою народних методів.

Як відмити духовку

Лимонна кислота (оцет або лимон)

  • у невелику ємність наливаємо води;
  • вичавлюємо сік лимона (або додаємо лимонну кислоту чи оцет);
  • ставимо посудину з водою в духовку та вмикаємо її;
  • після того як духовка охолоне, м’яко витираємо забруднення ганчіркою.

Нашатирний спирт

Щоб відчистити застарілий бруд, необхідно протерти усі поверхні духовки й залишити на ніч. Нашатирний спирт має досить специфічний запах, тому варто відчинити вікна. Вранці протріть поверхні духовки теплою водою з мийним засобом чи господарським милом і змийте чистою водою.

Як відмити жир

Окрім духовки, нашатирний спирт чудово усуває застарілий жир і на інших кухонних поверхнях. Щоб приготувати розчин, необхідно взяти 1 л води й додати 1 столову ложку нашатирю. Готовим розчином протирайте брудні поверхні за допомогою ганчірки. За декілька хвилин розчин витріть вологою губкою.

Спирт та оцет

Цей метод не лише видалить всі залишки бруду з будь-якої поверхні, він ще й чудово дезінфікує, знищує бактерії та мікроби. Щоб приготувати розчин, змішайте звичайну воду зі столовим оцтом й спиртом (або горілкою), дотримуючись співвідношення 2:1:1, й додайте третину чайної ложки будь-якої ефірної олії. Отриманим розчином протирайте всі забруднені поверхні, й залиште їх «настоюватися» протягом 10-15 хвилин. Після — змийте залишки вологою ганчіркою.

Гірчичний порошок

Електрична плита, умивальник, холодильник можна очистити за допомогою дешевого та дієвого засобу — гірчичного порошку. Щоб відтерти застарілий бруд, достатньо змочити брудні ділянки звичайною водою й посипати їх порошком гірчиці. Після чого, необхідно потерти забруднене місце губкою чи серветкою й видалити залишки ганчіркою, змоченою в теплій воді.

Мило та сода

Сода — це універсальний спосіб очищення поверхонь, адже вона є чи не у кожному домі. Сода використовується при неприємному запаху з холодильника та пранні. Щоб очистити кухонне приладдя й техніку від жиру, натріть мило на терці та додайте трохи води. Готовий розчин нанесіть на усі жирні поверхні та присипте содою. Залиште поверхні на 15-20 хвилин, після чого змийте їх мокрою губкою. Цей засіб можна використовувати лише для металевих елементів, плитки або плити, адже на інших поверхнях він може залишити подряпини.

Читайте також: Прибирання кватир: лайфхаки та корисні поради

  • 6 August 2018 р.
  • 2697
Автономка: основні причини для встановлення індивідуального опалення. Або чому всі за? Автономка: основні причини для встановлення індивідуального опалення. Або чому всі за?

Автономне опалення, воно ж індивідуальне, це незалежні системи нагріву повітря та гарячої води. Опалення може бути повітряним, водяним, газовим та паровим.

Основною відмінністю автономного опалення від централізованого, є те, що ви самі можете вирішувати коли настав час розпочати опалювальний сезон. Ви самостійно можете регулювати температуру в приміщенні, вмикати та вимикати котел, що суттєво заощадить ваші кошти. Також важливим є те, що, порівнюючи з централізованим опаленням, автономне дозволяє користуватися гарячою водою в будь-яку годину дня чи ночі.

Але, якщо у вас немає умов для встановлення автономного опалення не варто розчаровуватися, адже зараз магазини пропонують великий вибір техніки: конвектори, бойлери, газові колонки та інші.

Котли: різновиди

Серед різновидів котлів виділяють: твердопаливні, газові, електричні та інші (менш популярні).

Найбільшою популярністю колись користувалися газові котли, адже до 2010 року газ був дуже дешевим. Сьогодні ж більшість людей обирає твердопаливні котли, паливом для яких є дрова, вугілля або паливні гранули, що досить вигідно. Електричні котли працюють на електриці й в більшості випадків їх встановлюють тоді, коли провести газ до будинку немає можливості.

Для чого встановлювати автономне опалення?

Індивідуалка має широкий ряд переваг, серед яких:

  • незалежність від централізованих систем опалення;
  • економія, адже вам не доведеться платити за тепло в під’їздах;
  • прогрів житла здійснюється рівномірно;
  • ви можете самостійно регулювати температуру в приміщенні;
  • наявність гарячої води в будь-який час.

Які документи потрібні для встановлення індивідуалки?

Увага! Вам відмовлять у встановленні автономного опалення, якщо поверховість вашого будинку понад 10 поверхів. Також багато залежить від проекту та схеми розводки системи централізованого опалення.

Документи:

  • акт про відмову та відключення централізованого опалення;
  • акт про проведення обстеження систем димоходу;
  • проект реконструкції постачання газу в житлову квартиру та встановлення систем автономного опалення;
  • рішення комітету про відключення об’єкта від централізованого опалення;
  • акт про відповідність систем газопостачання зазначеним нормам;
  • договір про послуги обслуговування котла.

Читайте також: Субсидія: як оформити субсидію, і на які зміни нам слід чекати?

  • 6 August 2018 р.
  • 1557