Статті про нерухомість

Туристичний Івано-Франківськ: хостел чи квартира — що обирають туристи? Туристичний Івано-Франківськ: хостел чи квартира — що обирають туристи?

Івано-Франківськ — туристичне містечко, розташоване на Заході України. Місто фестивалів, місто свят та популярний туристичний маршрут. Туристи полюбили Івано-Франківськ за його компактність, зручність та багату історію.

Фестивалі — це окрема історія життя міста. Щороку Івано-Франківськ неодноразово стає осередком мистецтва: театрального, пісенного, кінематографічного, кулінарного та інших. У нас проходять такі фестивалі: «Carpathian Space», «Свято ковалів», «Коляда на Майзлях», «Portofranko», «Global Village», «Купальська Ніч», фестиваль кіноремейків «Шведінг», арт-фестиваль «DreamSpace», фестиваль сучасного польського кіно, День вуличної музики, фестиваль сценічних мистецтв «Час театру» та безліч інших.

Фестивалі та свята приваблюють тисячі туристів, які прагнуть долучитися до мистецьких заходів, духовно збагатитися та подивитися місто. Проте, перед бюджетними туристами виникає наступна проблема: де переночувати в Івано-Франківську? Вартість проживання в готелі досить висока, отож доводиться обирати: квартира чи хостел? Івано-Франківськ пропонує вигідні умови проживання для туристів.

Ми вирішили порівняти вартість квартир та хостелів й визначити, де проживати вигідніше.

Хостели Івано-Франківськ

Розміщення: центр, район вокзалу, район міського озера, район університету Нафти і Газу, с. Хриплин.
Ціна: від 120 до 300 грн за одну особу.
Умови проживання: загальні номери гуртожиткового типу/окремі кімнати, Інтернет, камери схову, спільна кухня, спільна ванна кімната, користування пральною машиною, праскою. Виселення зазвичай до 12 години.
Додаткові послуги: прибирання;
прасування одягу, доставка продуктів, речей, сніданки — за окрему плату.

Квартири Івано-Франківськ

Розміщення: в будь-якому куточку міста.
Ціна: від 300 до 700 грн, незалежно від кількості осіб.
Умови проживання: окрема квартира з кухнею, ванною кімнатою, Інтернет, кабельне ТБ, зручні меблі, користування технікою. Виселення зазвичай до 12 години.
Додаткові послуги: зазвичай відсутні.

Отже, якщо комфорт не стоїть у вас на першому місці, і вас не бентежить «кімнатне сусідство», тоді сміливо обирайте хостел — Івано-Франківськ пропонує вигідне розміщення та суттєве заощадження коштів.

Якщо ж ви подорожуєте з дітьми, або просто хочете комфорту, тоді кращим вибором для вас стане квартира з усіма вигодами, проте заплатити доведеться дорожче.

  • 20 червня 2018 р.
  • 1610
Купити квартиру в Івано-Франківську із середньою зарплатою: реальність чи вигадка? Купити квартиру в Івано-Франківську із середньою зарплатою: реальність чи вигадка?

За даними Мінфіну, за квітень 2018 року, середня зарплата в Івано-Франківську та області становить 7 170 гривень. На жаль, життєві реалії менш оптимістичні, адже мало хто може похвалитися, що отримує понад 5-6 тисяч. Мінімальна зарплата, станом на 1 січня 2018 року, дорівнює 3723 гривні. Саме тому більшість молодих сімей, студентів та й людей середнього віку навіть і не мріють купити квартиру.

У наш час Івано-Франківськ активно розбудовується, на сьогодні в місті ведеться будівництво понад 70 житлових комплексів (читайте: Новобудови Івано-Франківськ: де будівництво ведеться найактивніше?). В середньому однокімнатна квартира в Івано-Франківську коштує близько 16-17 тис. доларів (420-450 тис. грн).

Скільки ж часу потрібно франківцю з середньою зарплатою 7 170 гривень (в кращому випадку), щоб купити квартиру?

Франківцю з середньою зарплатою 7 170 гривень (86 040 грн/рік) знадобиться більше 5-ти років, щоб зібрати гроші на дешеву однокімнатну квартиру з чорновою обробкою. І це за умови, якщо він відкладатиме усю зарплату, не витрачаючи ні копійки.

Але не варто впадати у відчай, існує декілька способів придбати омріяну квартиру.

Взяти кредит на квартиру

Деякі банки пропонують купити квартиру, яка є конфіскованою, але й тут є свої нюанси. Першочерговий внесок за таку квартиру складає 25% від вартості житла. Інші ж 75 % ви можете виплачувати протягом наступних 20 років при 18% річних. Тому кредит на житло вигідний лише тим, хто зможе виплатити його за максимально короткий термін.

Відкладати гроші

Щоб зібрати гроші на житло, людям з середньою зарплатою, експерти радять відкладати 10% свого місячного доходу. Якщо навчитися правильно та раціонально розприділяти кошти, то реально заощаджувати навіть 30% місячного бюджету. Середньостатистичний франківець з доходом 7 170 грн може відкладати щомісяця 717 грн (10%) або ж 2 151 грн (30%). За рік можна заощадити 8 604 грн (10%) або 25 812 (30%). В такому випадку, при заощадженні 30% річних, придбати однокімнатну квартиру ви зможете за 17-18 років, при умові, що ціни на нерухомість не зростуть.

Договір довічного утримання

Цей варіант не користується популярністю, проте, все-таки є люди, яких такі умови влаштовують. Перш за все, ви сплачуєте 30% вартості житла пенсіонеру, після чого стаєте власником квартири, проте, переїхати можете лише після смерті пенсіонера. Також доведеться щомісяця оплачувати комунальні платежі та віддавати пенсіонеру певну суму (за домовленістю).

Робота за кордоном

Більшість українців віддають перевагу таким країнам як Польща, Чехія, Італія, Угорщина та інші. Середня оплата праці для чужоземців в цих країнах становить 500-700 доларів. Більш привабливими для українців є Канада, Англія, Фінляндія, Швейцарія, Америка, де зарплата становить від 1 000 до 1 500 доларів, проте, виїхати в ці країни дуже важко.

  • 19 червня 2018 р.
  • 1365
Новобудови Івано-Франківськ: де будівництво ведеться найактивніше? Новобудови Івано-Франківськ: де будівництво ведеться найактивніше?

Івано-Франківськ — комфортне європейське містечко з населенням понад 234 тис. осіб. За останні роки наше місто невпинно розростається, з’являються нові житлові комплекси та цілі квартали.

Купити квартиру в Івано-Франківську не проблема, проте, скільки сьогодні доведеться заплатити за метр квадратний житлової площі? Оренда квартири, станом на 2018 рік, стартує від 2500-3000 гривень (читайте: Оренда квартир: вся зарплата за житло?).

Вартість ж придбання метра квадратного у новобудові, в середньому, коливається в межах 11 991 гривні. Тобто, середньостатистична однокімнатна квартира (35 кв. м) вартуватиме приблизно 419 685 гривень (близько 16-17 тис. доларів).

Однокімнатні квартири сьогодні користуються особливою популярністю, адже вони відносно недорогі, порівнюючи з двокімнатними. Забудовники Івано-Франківська пропонують великий вибір квартир: однокімнатні, двокімнатні, трикімнатні та чотирикімнатні.

Ринок нерухомості Івано-Франківська постійно зростає, пропонуючи квартири, розміщені в різних районах міста (читайте: Район на район: Центр, Пасічна, Каскад, Арсенал, або який мікрорайон найкомфортніший?).

Сьогодні в Івано-Франківську йде активне будівництво понад 70-ти житлових комплексів.

Отже, в яких районах ведеться активне будівництво?

будівництво в Івано-Франківську

  • 19 червня 2018 р.
  • 2245
Район на район: Центр, Пасічна, Каскад, Арсенал, або який мікрорайон найкомфортніший? Район на район: Центр, Пасічна, Каскад, Арсенал, або який мікрорайон найкомфортніший?

Івано-Франківськ — комфортне та затишне місто європейського типу. Недарма місто здобуло премію Europe Prize, обійшовши, Бамберг, Червію, Солот та інші європейські міста. Місто славиться своєю старовинною архітектурою та визначними пам’ятками, а також компактністю, адже умовно поділяється на такі 24 мікрорайони.

За версією опитаних франківців, перше місце заслужено відводиться Центру, на 2-му — Пасічна, а 3-тє почесно посідають такі мікрорайони як Набережна та Княгинин, на 4-му місці — Каскад, Позитрон та Кішлак.

Цього разу ми вирішили порівняти 4 популярні мікрорайони міста, такі, як Пасічна, Каскад, Центр та Арсенал, й визначити, який з них є найбільш комфортним та зручним для проживання.

Ми взяли до уваги такі пункти:

  • наближеність до шкіл та дитсадків;
  • наближеність до магазинів та супермаркетів;
  • наявність скверів та зелених насаджень;
  • транспортне сполучення;
  • наявність торгових комплексів та розважальних центрів;
  • наявність закладів громадського харчування: кафе, ресторанів;
  • стан доріг.

Мікрорайони за площею посідають:

  • 1 місце — Пасічна;
  • 2 місце — Центр;
  • 3 місце — Арсенал;
  • 4 місце — Каскад.

Найкраща ситуація з садками та школами у Центрі міста, адже тут багато спеціалізованих шкіл та гімназій, на другому місці мікрорайони Арсенал і Каскад, на останньому Пасічна, де розташовані 4 садки і всього 3 школи.

Щодо магазинів, то тут перше місце заслужено посідають Каскад і Пасічна, адже магазини й супермаркети там розташовані рівномірно, що досить зручно для мешканців міста. Також в цих мікрорайонах є продуктові ринки та безліч маленьких магазинчиків. В Центрі хоча і є безліч магазинів, проте розміщені вони нерівномірно й незручно. Третє місце за кількістю магазинів посідає мікрорайон Арсенал, адже поблизу нього розташовані лише великі 2 магазини.

За кількістю зелених насаджень та рекреаційних зон не можна виділити один мікрорайон, адже кожен з них має сквери та парки: в Центрі: сквер Міцкевича, Меморіальний сквер, Привокзальний сквер, на Каскаді: Територія відпочинку «Каскад», наближеність до річки та безліч майданчиків для дітей, на Пасічній: сквер «Первоцвіт», Німецьке Озеро та наближеність до річки, в мікрорайоні Арсенал: наближеність до міського парку ім. Т. Шевченка.

Щодо кав’ярень, ресторанів та інших закладів харчування й розваг, то як і в будь-якому іншому місті, найбільше їх розташовано у Центрі.

І останнє, стан доріг у кожному з мікрорайонів задовільний, проте на Пасічній та в Центрі часто бувають затори.

Звичайно, кожен район має свої недоліки та переваги, тому обирати місце для постійного проживання дуже складно.

битва районів

Читайте також: Квартири в Івано-Франківську: як правильно вибрати квартиру для життя?

  • 15 червня 2018 р.
  • 5090
Квартири Івано-Франківськ: переваги та недоліки оренди квартир подобово Квартири Івано-Франківськ: переваги та недоліки оренди квартир подобово

Сьогодні оренда квартир користується шаленою популярністю серед молодих сімей, студентів та працівників у відрядженні. Ринок нерухомості пропонує широкий вибір квартир та будинків: від бюджетних варіантів і до житла преміум-класу. Ми уже писали про середню вартість оренди житла у різних районах міста.

Існує довгострокова оренда та короткострокова. Сьогодні ж набуває популярності оренда квартир подобово.

Що таке подобова оренда?

Подобова оренда квартир — винаймання житла для проживання на короткий термін, зазвичай, від однієї доби і до тижня. Квартири подобово мають попит у великих населених пунктах, містах, куди приїжджають туристи, бізнесмени та студенти.

Кого можуть зацікавити квартири подобово?

  • студентів заочної форми навчання;
  • бюджетних туристів;
  • бізнесменів;
  • працівників у відрядженні;
  • орендарів, які не можуть знайти варіант довгострокової оренди.

Подобова оренда квартир — це чудовий бізнес, адже розмір плати за подобову оренду є значно вищим, ніж за довгострокову. Розгляньмо, чи так це вигідно як здається.

Переваги:

  • Орендна плата. Квартири подобово приносять більший прибуток своєму власнику. Якщо підрахувати, то подобова оренда принесе в 3-6 разів більший прибуток, ніж довгострокова оренда. Вартість проживання підвищується під час свят, а також за рахунок додаткових послуг: приготування їжі, прання, прибирання та інші.
  • Відсутність зобов’язань. Власник квартири може в будь-який момент виставити житло на продаж, привести на огляд потенційних покупців, поселити родичів, адже він пов'язаний з орендарями короткостроковими відносинами.
  • Відсутність у клієнта завищених очікувань. Орендуючи квартиру на одну добу, ніхто не буде придивлятися до деталей, тому такі дрібниці, як зламана шухлядка на кухні — не стануть причиною відмови від оренди.

Недоліки:

  • Постійна зміна орендаря. Це може відбитися на зовнішньому вигляді квартири, адже ви ніколи не знаєте, що за люди орендують житло. З бізнесменами, молодими сім'ями та парочками, зазвичай, проблем не виникає.
  • Постійний пошук клієнтів. Ви змушені постійно розміщувати оголошення про оренду на різних сайтах, а також знаходитися на місці, щоб при потребі показати клієнту оселю.
  • Хороший ремонт. Якщо у вашій квартирі відсутній євроремонт, а меблі підкосилися від старості, дуже малий відсоток того, що хтось орендує її, тому, щоб отримувати хороші гроші за подобову оренду, варто спочатку інвестувати в ремонт та оснащення квартири.
  • Наведення ладу. Подобова оренда квартир вимагає прибирання після кожного орендаря. Також потрібно слідкувати за витратними матеріалами й постійно поповнювати їх: мило, одноразові шампуні, гелі, туалетний папір.
  • Нестабільний прибуток. Висока конкуренція та сезонність можуть вплинути на ваш прибуток, проте за комуналку однаково доведеться платити.
  • Розташування. Щоб отримувати хороші гроші за свої квадратні метри, потрібно, щоб вони були розташовані в туристичній або центральній частині міста. Зазвичай, квартири, що розміщені у спальних районах, здаються лише довгостроково.
  • 14 червня 2018 р.
  • 1785
Продаж та оренда: як правильно робити фото квартир? Продаж та оренда: як правильно робити фото квартир?

За інформаційними запитами «продаж квартир» сьогодні займає провідні позиції у пошукових системах. З розвитком ринку нерухомості зростають і вимоги до самих об’єктів: квартир, будинків та дач. Тому в наш час продати квартиру не так просто, як колись.

Ми уже писали про те, як правильно написати оголошення, тепер поговоримо про фото. Пошук житла, квартири, чи будинку займає не одну годину, тому потенційний покупець хоче отримати максимум інформації, не витрачаючи при цьому багато свого часу. Фото в оголошенні несуть найбільше інформації про об’єкт продажу чи оренди. В більшості випадків, оголошення без фотографії взагалі не розглядають. Потенційний покупець хоче бачити гарну картинку, тому до фотографування оселі варто підійти з усією серйозністю.

Як зробити гарні фото, щоб зацікавити потенційного покупця?

  • Прибирання. Перед фотографуванням рекомендуємо навести порядок у квартирі. Ви можете зробити це самостійно, або ж викликати клінінг службу. Сяючі чистотою поверхні, випрані штори додадуть вашій оселі презентабельності.
  • Заберіть особисті речі. Переглядаючи світлини, покупець повинен уявляти себе господарем цієї оселі, тому рекомендуємо прибрати з кадру усі особисті речі: магнітики, посуд, пакети, одяг та інше.
  • Створіть атмосферу та налаштуйте світло. Перед фотографуванням прикрасьте кімнату деталями та милими дрібничками. Наприклад, на кухонний стіл можете поставити квіти, фрукти, на робочий стіл — олівці, журнали. Правильне освітлення зробить інтер’єр у вашій квартирі затишним та домашнім. Краще фотографувати у похмурий день, тоді освітлення буде м’яке.
  • Покажіть усю квартиру. Постарайтеся зробити фото усіх кімнат: передпокоїв, кухні, коридорів, санвузла, спальні, вітальні та інших. Пам’ятайте, чим більше фотографій у вашому оголошенні, тим більшу довіру воно викликає у потенційних покупців.
  • Правильний ракурс. Зверніть увагу, щоб в кадр потрапило лише найважливіше. Виберіть правильний ракурс, щоб якомога краще підкреслити основні переваги свого житла.
  • Вид з вікна. Потенційному покупцю буде цікаво поглянути, де розташована квартира. Також можна зробити фото дитячого майданчика, парковки, якщо вони є. Робіть повноцінний знімок пейзажу, не захоплюйте в кадр вікно та підвіконня.

Щоб зробити якомога кращі знімки, перегляньте фото квартир в Інтернеті, або скористайтеся послугами професійного фотографа.

  • 13 червня 2018 р.
  • 1928
Прибирання кватир: лайфхаки та корисні поради Прибирання кватир: лайфхаки та корисні поради

Прибирання — довгий та стомлюючий процес, який, напевно, не подобається нікому. Причинами забруднень у домі стають самі мешканці, хатні улюбленці, рослини, гості та протяги. Внаслідок на стінах, підлозі та інших поверхнях збирається бруд, що позбавляє оселю затишку та естетичного зовнішнього вигляду. Окрім непривабливого зовнішнього вигляду, забруднення також можуть стати осередком розмноження кліщів, бактерій, що можуть викликати алергічні реакції.

Миття вікон, підлоги, протирання пилу та чистка сантехніки — все це займає багато вашого часу. Після важкого трудового дня прибирання ніяк не вписується у наші плани, у вихідні хочеться провести час з сім’єю та друзями. «А коли ж тоді виділити час на прибирання?» — запитаєте ви. Дотримуючись цих простих правил, ви зможете заощадити час на прибиранні оселі.

  • Правильно організуйте систему прибирання. Все дуже просто, потрібно визначити місця, які найшвидше забруднюються (кухня, ванна кімната, санвузол, коридор та інші) й періодично слідкувати за чистотою цих кімнат. Для збереження часу та сил рекомендуємо починати прибирання зверху вниз, щоб не допустити змахування пилу на вже чисті поверхні.
  • Приберіть зайві предмети. Всім відомо, що чим менше в кімнаті речей, тим легше її прибрати. Тобто, якщо на полиці розміщено півсотні маленьких статуеток, рамочок та іншого, то весь процес витирання пилу може зайняти у вас досить багато часу. Якщо вам потрібно швидко прибрати — зберіть розкидані речі у пакети, посуд у сервант, а пізніше, коли з’явиться час, розкладіть їх по місцях.
  • Витирайте пил. Щоб пил не осідав на поверхнях, рекомендуємо використовувати вологу ганчірку, щітку та пилосос з насадками, а також губку з мийними засобами. Для збереження естетичного зовнішнього вигляду дерев’яних поверхонь використовуйте поліроль.
  • Заощаджуйте власний час. Щоб не витрачати час на відтирання забруднень, нанесіть мийний засіб на поверхню та залиште на декілька хвилин. У цей час ви можете зайнятися прибиранням в іншій кімнаті. Вже за 15-20 хвилин засіб повністю розчинить бруд й дозволить вам легко видалити забруднення.
  • Використовуйте якісну побутову хімію. Перед використанням побутової хімії не кожен з нас вивчає інструкцію застосування. Саме це може не лише не принести бажаного результату, а й пошкодити вашу техніку, посуд та фурнітуру.
  • Проводьте вологе прибирання. Перед вологим прибиранням можна також пропилососити, що значно спростить процедуру. Вологе прибирання зменшує осідання та забезпечує швидке видалення пилу з будь-яких поверхонь.
  • Зони, які швидко та легко забруднюються, прибирайте щодня. До таких об’єктів можна віднести: умивальник, раковину, ванну, душову кабіну, робочі поверхні на кухні, плиту та інші.

Також не забувайте слідкувати за чистотою:

  • сміттєвого відра;
  • місця, де розміщені рослини;
  • місця, де проживають тварини;
  • кошика для білизни.

Читайте також: «Оренда квартир: вся зарплата за житло?»

  • 13 червня 2018 р.
  • 2303
Ахтунг: квартира для тварин, або корисні поради, як вжитися в одній квартирі з котом Ахтунг: квартира для тварин, або корисні поради, як вжитися в одній квартирі з котом

За статистикою, в кожній четвертій квартирі проживає тварина. Коти, собаки, папуги, змії, павуки та ящірки — чого лише не зустрінеш в сучасній оселі.

Кожен, хто вперше бере додому тваринку, ще не знає всіх ризиків, пов’язаних з утриманням хатнього улюбленця. Якщо з котами та собаками все ще більш-менш зрозуміло, то як підготувати житло до появи в ньому павука або змії? Важливо розуміти, що помилки при утриманні тварин можуть призвести до наслідків й завдати шкоди вашому здоров’ю, здоров’ю дітей та тварин. Також є ймовірність псування декору, стін, меблів, техніки та інших елементів інтер’єру.

Саме тому, перед появою у вашому домі хатнього улюбленця, рекомендуємо підготувати квартиру до такого «знайомства». Оцініть предмети в квартирі та подумайте: як з ними може взаємодіяти тварина.

Звернути увагу варто на такі предмети інтер’єру:

  • Рослини. Вазони — чудова окраса кожного дому, вони роблять оселю затишнішою та комфортнішою. Проте, часто для домашніх улюбленців рослини можуть бути небезпечними. Для того, щоб ваш улюбленець був здоровим, рекомендуємо позбутися таких видів рослин: молочай, фікус, гостролист, бегонія, драцена, рододендрон, аукуба та інших. Якщо ж ви не хочете відмовлятися від зелених насаджень, радимо проконсультуватися з ветеринаром про те, які рослини не зашкодять тваринці. Проте, варто подумати про закріплення горщика, адже коти та собаки часто люблять розривати ґрунт та перевертати вазони.
  • Скотч, пакети, наклейки, пластирі, новорічний «дощик». Всі ці предмети викликають велике зацікавлення з боку тварин, проте несуть загрозу їх життю. Попадання цих предметів в шлунково-кишковий тракт може призвести до смерті улюбленця.
  • Дроти та шнури. Особливе зацікавлення у маленьких кошенят, цуценят та кроленят викликають дроти: для телефону, Інтернету, телевізора чи іншої побутової техніки. Внаслідок: зіпсована техніка, шкода здоров’ю улюбленця та витрачені нерви. Тому краще одразу сховати усі дроти за плінтус, під килим або у спеціальний пластиковий короб.
  • Меблі. Всі знають, що кошенята обожнюють дряпати меблі, і їм абсолютно байдуже на ту новеньку симпатичну кігтедряпку, яку ви недавно придбали. Тому, щоб уникнути пошкодження ваших меблів варто обмежити доступ тварин у ті кімнати, де розміщені дорогі меблі. Також слід перевірити прольоти між меблями та підлогою й при потребі зробити їх герметичними, адже маленькі хом’ячки, кошенята та морські свинки легко залізуть туди. М’які меблі рекомендуємо застелити старими покривалами, щоб убезпечити їх від пошкодження. Не забувайте й про килими, на час, коли тварини ще не привчені до лотка, рекомендуємо заховати усі килими та килимові доріжки.

Також варто заховати такі речі:

  • відро зі сміттям;
  • хімічні засоби: шампуні, ліки та інше;
  • ваш одяг та взуття;
  • хутряні вироби;
  • дрібні статуетки;
  • журнали та газети;
  • ґудзики, брелоки;
  • скріпки та інші дрібні предмети;
  • електричні вироби: праски, електричні чайники, вентилятори.

Тепер, коли ви забрали усі небезпечні для ваших тварин предмети, можна створювати необхідні умови для життя:

  • місце для відпочинку, клітка, тераріум або вольєр;
  • лоток та наповнювач;
  • миски для їжі та води;
  • кігтедряпка та інструменти догляду;
  • засоби гігієни;
  • іграшки.

І пам’ятайте, що жоден зіпсутий килим, подряпані двері не вартують ваших нервів та «сварки з котом».

Читайте також: «Квартира для студента: оренда квартир в гарячий сезон»

  • 12 червня 2018 р.
  • 1616

Рекомендуємо: